Stamcellen

Stamcelbehandeling

Een nieuwe moderne manier in het behandelen van bepaalde blessures (pezen, kraakbeen) is de behandeling met stamcellen.

Een stamcel is een ongedifferentieerde of ongespecialiseerde cel, verschillende typerende kenmerken van deze ongedifferentieerde cellen zijn:

  1. De mogelijkheid om zich te delen en een exacte kopie te bekomen van zichzelf. Deze eigenschap wordt ook zelfvernieuwing genoemd.
  2. De mogelijkheid om, onder de juiste omstandigheden, te differentiëren naar een gespecialiseerde cel. Dit wordt daarom ook differentiatie genoemd. De juiste omstandigheden kunnen zijn bijvoorbeeld groeifactoren. (PRP., maar ook de 3D omgeving en de kracht die uitgeoefend worden op het weefsel.
Stamcelen Sportpaardenkliniek Wolvega Stamcelen Sportpaardenkliniek Wolvega

 

Stamcellen zorgen dus voor groei, differentiatie en het belangrijkste is regeneratie (herstel) van het weefsel waarin ze worden geïnjecteerd.
Om stamcellen te verkrijgen nemen we bij uw paard vetweefsel af aan de staartbasis. Hier zit bij ieder paard een vetreservoir. In dit vetweefsel zitten heel veel stamcellen.
Na afname worden het vet in ons laboratorium verwerkt en de stamcellen eruit gehaald en geconcentreerd. Samen met de PRP is het dan klaar voor injectie in de blessure.
Het grote voordeel van de behandeling met stamcellen is het herstellend vermogen. De kwaliteit van herstel is dus veel beter dan met andere behandelmethodes.

Vragen over Stamcellen en Stamcelbehandelingen

Mocht u vragen hebben over Stamcellen en Stamcelbehandelingen: Neem vrijblijvend contact op

Share This