Paarden: (0561) 688 555

Sportbegeleiding bij sportpaarden: voor optimale prestaties van uw paard

Dierenkliniek Wolvega is specialist op het gebied van de begeleiding van sportpaarden. De kliniek beschikt over ervaren paardenartsen en assistenten, uitgebreide onderzoeksmogelijkheden en maakt gebruik van moderne (chirurgische) behandeltechnieken. De aanwezigheid van deze mogelijkheden en van de nodige ervaring, maakt ons een geschikte partner voor sportpaardenbegeleiding tot en met het hoogste niveau.

 Sportbegeleiding-springsport-Paardenkliniek-001 Sportbegeleiding-springsport-Paardenkliniek-002

Door het combineren van de internistische en orthopedische kennis kan uw paard optimaal begeleid worden voor het leveren van topprestaties

Om een goed beeld te krijgen van hoe een paard en de ruiter/menner/pikeur samen werken is het vaak van belang beiden samen te zien werken. Daarom komen we vaak bij de mensen aan huis om ons hier een goed beeld over te kunnen vormen. Op deze manier kunnen we het normaalbeeld zien en als er zich dan een probleem voordoet direct, kunnen we direct reageren, Dit kan vaak op lokatie en altijd op de kliniek.

Een greep uit de problematiek waar de ruiters of trainers een oplossing voor zoeken ten aanzien van het verminderd presteren

Het paard loopt sinds kort weg over de schouder, springt verkeerd aan, wisselt niet van links naar rechts, is heel gevoelig op de rug, zwiept met de staart, landt altijd in de rechter galop na de sprong of springt altijd over rechts weg. Bij het aangespannen paard zijn er specifieke zaken zoals het paard dat op 1 lijn loopt. Verminderd presteren kan ook komen doordat een paard geluid maakt in de luchtwegen of door het hebben van maagzweren. Een paard met maagzweren heeft specifieke klachten. Naast het meer gapen dan normaal, de matige en treuzelende manier van brok eten, kan het gestrekt staan van het paard soms een subtiele aanwijzing geven voor dit probleem. Een goede communicatie met de berijder en/of trainer van het paard is essentieel om te komen tot een goed beeld van de klacht.

Waar heeft mijn paard last van?

Om dit goed te kunnen beoordelen moeten we het paard van de binnen- en van de buitenkant goed kunnen bekijken!

Het onderzoek van een paard bestaat uit een aantal onderdelen. Het paard wordt in eerste instantie goed bekeken (inspectie) en daarna wordt en ook gevoeld (palpatie) of er afwijkingen zijn. Om het paard in beweging te kunnen onderzoeken laten we het paard lopen op de monsterbaan en op een harde en zachte volte. Ook worden paarden regelmatig onder het zadel of voor de sulky bekeken.

Is er tijdens inspanning van het paard een afwijkend geluid hoorbaar, dan kunnen we dat direct onderzoeken door het paard met een camera in de luchtwegen- de DRS scopie – te bekijken. Een hartfilmpje kan gelijkertijd gemaakt worden om zo informatie te krijgen over het hart in arbeid.

Is er binnenin het paard iets afwijkend vastgesteld dan moet aanvullend onderzoek uitwijzen hoe significant dit is.