Paarden: (0561) 688 555

Revolutionaire stamceltherapie in de praktijk gebracht

Op maandag 18 augustus vond in Wolvega een revolutionaire behandeling plaats van een driejarige Friese stamboekmerrie. Zij werd als tweede paard ter wereld behandeld met stamceltherapie, in combinatie met nanofiber technologie. De merrie had drie weken hiervoor een ernstige blessure aan de oppervlakkige en diepe buiger van het rechter voorbeen opgelopen. Deze pezen waren voor respectievelijk negentig en vijftig procent gescheurd. De blessure was zo ernstig dat, anders dan deze behandeling, euthanasie de enige optie was. Om de pezen te kunnen regenereren, is gebruik gemaakt van 3D nanofiber mallen die, na bevolkt te zijn met lichaamseigen stamcellen, op de plek van beschadiging zijn ingebracht.

Stamceltherapie-rosmagazine-001 Stamcellen worden geïsoleerd uit het vet van het paard zelf. Dit vet wordt verkregen door middel van liposuctie aan weerszijden van de staart. Vervolgens worden ter plaatse in het laboratorium uit dit vet de stamcellen geïsoleerd. Stamcellen worden al jaren gebruikt voor het laten herstellen van onder andere peesblessures en artrose. Maar betreft het vervangen van bijna volledig afgescheurde pezen, had deze merrie de primeur in Europa.

Nanofibers (synthetische polymeren) kunnen op maat gemaakt worden voor elke pees. Ze vormen een 3D microscopisch netwerk waarop de stamcellen zich hechten. In de komende maanden zullen deze mallen de stamcellen helpen de beschadigde pezen te regenereren. Na negen maanden zijn de nanofiber pezen door het lichaam afgebroken en blijft er gezond en volledig functioneel peesweefsel over.

Don van Winkel en Aart Schutrups van paardenkliniek Wolvega hebben in een vier uur durende operatie de nanofiber pezen in kunnen brengen. Tijdens de operatie bleek dat de schade nog erger was dan van tevoren werd gedacht. Na de operatie is er gips om het been geplaatst, om de pezen in de komende weken rustig te kunnen laten herstellen.

Stamceltherapie-rosmagazine-002Stamceltherapie-rosmagazine-003Medivet is wereldleider in veterinary regenerative medicine. Door de introductie van deze revolutionaire techniek is het nu mogelijk om de vele toepassingen van nanofiber mallen in Europa in praktijk te brengen. De combinatie van stamcellen en nanofibers biedt nog vele andere toepassingen zoals het regenereren van kruisbanden en diverse ligamenten, maar ook wonden en botweefsel kunnen met deze methode snel hersteld worden.

Bron: Revolutionaire stamceltherapie in de praktijk gebracht in Wolvega – rosmagazine.nl – verschenen in editie 10/11-2014