Paarden: (0561) 688 555

Kreupel paard

Kreupelheden zijn de meest voorkomende oorzaak van verminderde bruikbaarheid van uw paard. Een groot deel van deze kreupelheden wordt veroorzaakt door gewrichtsproblemen. Arthrose of osteo-arthritis kan veroorzaakt worden door ouderdom, acuut trauma of herhaald atletisch trauma.

Oorzaken kreupel paard

De verschijnselen worden veroorzaakt door schade aan het kraakbeen. Bij deze beschadiging komen enzymen vrij waardoor er een ontsteking ontstaat in het gewrichtskapsel, de synoviale membraan. De symptomen zijn een verdikt gewricht, een toename van de hoeveelheid gewrichtsvocht (synovia) en het meest ernstige symptoom is pijn waardoor een paard kreupel loopt.

De therapieën die worden gebruikt tegen osteoarthrose zijn er op gericht de ontsteking te remmen en de functie van het kraakbeen te herstellen. Tot voor korte tijd bestonden deze therapieën uit behandeling met NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs) , behandeling met corticosteroïden en behandeling met hyaluronzuur/pgag of combinaties van deze medicijnen.

IRAP therapie voor kreupel paard

Recent is er een nieuwe therapie ontwikkeld op basis van een ontstekingsremmer vanuit het eigen bloed van het paard. Interleukin Receptor Antagonist Protein (IRAP) grijpt in op het mechanisme van enzymen welke de ontsteking in het gewricht veroorzaken. Daarnaast hebben deze eiwitten ook een kraakbeenbeschermende werking.

Voor het winnen van IRAP wordt er ongeveer 60cc bloed afgenomen bij het paard. Dit bloed wordt 24 uur geïncubeerd in een broedstoof en wordt blootgesteld aan gecoate glazen bolletjes. Hierdoor produceren de monocyten, een soort witte bloedcel, een ontstekingsremmende stof. Na de incubatie wordt het bloed gecentrifugeerd en kan het overblijvende serum direct gebruikt worden in het gewricht of worden ingevroren voor later gebruik.

De standaard off-season therapie bestaat uit 3 gewrichtsinjecties met IRAP met ongeveer 7-14 dagen tussentijd.
Een bijkomend voordeel bij on-season therapie is dat er geen lange wachttijd is voor deelname aan wedstrijden zoals we die bij andere therapieën wel kennen.
Kortom een veelbelovend nieuw wapen in de strijd tegen gewrichtsproblemen.

Vragen over een kreupel paard

Voor vragen over een kreupel paard of gewrichtsproblemen: Neem vrijblijvend contact op