Paarden: (0561) 688 555

Foto’s en scans paarden-OUD

Echografie voor uw paard

Vroeger werden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het skelet om een diagnose te kunnen stellen bij een kreupel paard. De echografie werd daarbij alleen toegepast voor paarden met peesproblemen.
Door de uitgebreide ontwikkeling van de echografie zijn we er echter achter gekomen dat er in de meeste gevallen niet alleen letsels aanwezig kunnen zijn aan de botten, maar dat er vaker letsels aan banden, pezen, spieren, kraakbeen en /of gewrichtskapsels aanwezig zijn. De echografie stelt ons dus in staat om de meest exacte diagnose te stellen en daarbij een zo nauwkeurig mogelijke behandeling in te stellen of een zo nauwkeurig mogelijke prognose te stellen.

Er zijn talloze voorbeelden van paarden met kreupelheid of rugblessures, die op de röntgenfoto geen afwijkingen laten zien, maar waarbij middels echografie wel is vastgesteld wat er speelt. Uiteraard wordt echografie ook vaak toegepast als aanvulling boven op de röntgenfoto’s om bepaalde röntgenologische afwijkingen beter te kunnen bestuderen.

Voor het injecteren van bepaalde gewrichten en structuren is echografie ook belangrijk. Daardoor zijn we in staat om de injectienaald in beeld te brengen en daarbij zeker te weten dat de correcte structuur wordt aangeprikt.

Bij Dierenkliniek Wolvega beschikken we over een dierenarts die gespecialiseerd is in het maken en interpreteren van echobeelden bij het paard. Daardoor zijn we in staat om het volledige skelet van het paard middels echografie in beeld te brengen. Uiteraard beschikken wij ook over goede echo-apparatuur die ons in staat stelt goede echobeelden te verkrijgen.

Hartecho/ ECG

De echografie (echocardiografie) is onmisbaar geworden in de diagnostiek van hart –en longproblemen bij paarden. Hartecho’s worden gemaakt bij paarden waarvan bekend is dat ze hartruizen of klepdefecten hebben, of waarvan bekend is dat ze verminderd presteren of sneller moe/kortademig zijn. De hartecho’s worden uitgevoerd door een specialist inwendige ziekten, die internationaal veel ervaring heeft opgedaan wat betreft cardiologie bij paarden. Bij hartritmestoornissen wordt er gebruik gemaakt van een televetsysteem om hartritmestoornissen op waarde te kunnen schatten. Door deze techniek kunnen we nu alle hartritme stoornissen achterhalen en enkele behandelen!

Hartaandoeningen komen gelukkig niet zo heel frequent voor bij het paard. Wel wordt regelmatig een bijgeruis op het hart gehoord bij een keuring of klinisch onderzoek. Het is dan belangrijk te weten of dit komt door een lekkende hartklep of dat het behoort tot de normale bijgeruisen door turbulentie van het bloed. Door middel van echografisch onderzoek mbv kleurendoppler kan het hart onderzocht worden op hartfunctie en de aanwezigheid van kleplekkages.

Sportpaarden hebben net als sportmensen soms last van hartartimieen oftewel onregelmatigheden in het hartritme. Met behulp van een electrocardiogram ( ECG ) wordt het hartritme onderzocht. Dankzij het Televet systeem kan dit ook tijdens het werk op afstand of continu 24/24u onderzocht worden. Hierdoor kunnen we ook de subtielere onregelmatigheden die het presteren negatief beïnvloeden opsporen.

Vragen foto’s en scans paarden

Voor vragen over echobeelden, röntgenfoto’s of scans paarden: Neem vrijblijvend contact op