Paarden: (0561) 688 555

Specialisaties

Disciplines

In de kliniek voor paarden hebben we ons gespecialiseerd in verschillende disciplines.

 

SPECIALISATIES

Disciplines

Orthopedie

Uitgebreid orthopedisch onderzoek inclusief beeldvorming in de vorm van echo, röntgen en MRI.

INTERNE GENEESKUNDE

Volledig onderzoek van alle orgaansystemen inclusief echo, statische- en dynamische endoscopie.

CHIRURGIE

Uiteenlopend arsenaal aan chirurgische ingrepen op orthopedisch en inwendig gebied.

GYNAECOLOGIE

Fertiliteitsbegeleiding en embryotransplantatie van uw merrie thuis of aan de kliniek. 

BUITENPRAKTIJK

Wij zijn 24/7 beschikbaar voor spoed of afspraken bij u thuis. 

KEURINGEN

Klinische en röntgenologische keuring aan ons volledig uitgeruste sportpaardenkliniek en röntgenologische keuringen op locatie.

Kreupelheidonderzoek

Orthopedie

Kreupelheidsonderzoek

Het kreupelheidsonderzoek is opgebouwd uit een aantal onderdelen, die in principe allemaal doorlopen worden. Bij kreupelheidsonderzoek is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar het paard; stand, bespiering, bouw, bovenlijn, conditie etc. Daarnaast is ook het bevoelen van het paard een bron van informatie voor ons.

Na het statische onderzoek wordt het paard dynamisch bekeken in de verschillende gangen, op harde en zachte voltes en eventueel bereden of voor de sulky. Ook buigproeven worden doorgaans uitgevoerd. Om nader te bepalen waar de zere plek precies zit worden er diagnostische anesthesie (lokale verdoving) gezet.

Als dan bekend is waar we de oorzaak van de pijn moeten zoeken zullen we röntgenfoto’s nemen en/of een echo maken. Indien dit geen uitsluitsel geeft is MRI een goede optie.

Innovatie

Diagnostiek

Röntgenologie

Alle röntgenologie gebeurt bij ons digitaal, waarbij de foto direct op het scherm verschijnt. Deze systemen geven erg scherpe beelden en alles is duidelijk te vergroten indien nodig. Aandoeningen zoals artrose, botbreuken, OCD etc. zijn zo goed te diagnosticeren. Naast een vast systeem op de kliniek hebben we ook 3 mobiele systemen, zodat het mogelijk is bij u op stal röntgenfoto’s te maken.

MAGNETIC RESONANCE IMAGING (MRI)

Wij beschikken over een hoge kwaliteit MRI scanner voor paarden. De MRI stelt ons in staat om het allerbeste uit de beeldvormende diagnostiek te halen. Met behulp van een MRI scanner kunnen wij 3 dimensionale beelden van het been of hoofd van uw paard maken. Op deze manier zijn wij in staat om diagnoses te stellen die met geen andere beeldvormende techniek te maken zijn. Zowel het bot, de pezen als het kraakbeen kan beoordeeld worden. Het is voor de diagnose, behandeling en prognose van uw paard zeer belangrijk dat geen enkele afwijking over het hoofd wordt gezien.

Op locatie

Echografie

Vroeger werden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het skelet om een diagnose te kunnen stellen bij een kreupel paard. De echografie werd daarbij alleen toegepast voor paarden met peesproblemen.

Door de uitgebreide ontwikkeling van de echografie zijn we er echter achter gekomen dat er in de meeste gevallen niet alleen letsels aanwezig kunnen zijn aan de botten, maar dat er vaker letsels aan banden, pezen, spieren, kraakbeen en /of gewrichtskapsels aanwezig zijn. De echografie stelt ons dus in staat om de meest exacte diagnose te stellen en daarbij een zo nauwkeurig mogelijke behandeling in te stellen of een zo nauwkeurig mogelijke prognose te stellen.

Er zijn talloze voorbeelden van paarden met kreupelheid of rugblessures, die op de röntgenfoto geen afwijkingen laten zien, maar waarbij middels echografie wel is vastgesteld wat er speelt. Uiteraard wordt echografie ook vaak toegepast als aanvulling boven op de röntgenfoto’s om bepaalde röntgenologische afwijkingen beter te kunnen bestuderen.
Voor het injecteren van bepaalde gewrichten en structuren is echografie ook belangrijk.

Daardoor zijn we in staat om de injectienaald in beeld te brengen en daarbij zeker te weten de de correcte structuur wordt aangeprikt. Op de kliniek werken we met een MyLab ClassC en onderweg met een MylabOne echotoestel. Ook echografie kunnen we dus bij u op stal uitvoeren.

De orthopedische chirurgie is zeer uiteenlopend

Arthroscopie

Dagelijks worden er uit verschillende gewrichten middels een kijkoperatie, arthroscopie, ‘ocd-chipjes’ of botfragmenten verwijderd. Naast deze toepassing van de kijkoperatie worden geïnfecteerde gewrichten zoals bij veulens met lidziekte bekeken, gespoeld en uitgeruimd.

Osteosynthese

Naast de veel voorkomende hoefbeenbreuken en de veel geopereerde griffelbeenbreuken, wordt er bij botbreukoperaties, osteosyntheses, gebruik gemaakt van platen en schroeven die met behulp van röntgendoorlichting exact geplaatst worden. Afhankelijk van de aandoening en lokalisatie wordt het been direct volgend op de operatiekamer in het verband of in het gips gezet.

 

‘Peesschede’-operaties

Paarden met pijn in synoviale holtes kunnen met goed gevolg geopereerd worden met een kijkoperatie van de betreffende slijmbeurs, de tenoscopie (vb bandletsel achter de voorknie, ringbandproblemen). Aanvullend kan er een zenuwsnede noodzakelijk zijn of een decompressie van de betrokken peesstructuur al dan niet aangevuld met PRP injecties (vb high suspensory)

GEPASSIONEERDE EXPERTS

Specialisten

AART SCHUTRUPS

Paardendierenarts, Chirurgie, Sportbegeleiding, Orthopedie

WALING HAYTEMA

Paardendierenarts, Sportbegeleiding, Orthopedie, KNHS Teamveterinair Endurance

DON VAN DE WINKEL

Paardendierenarts, Certified ISELP-member

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.