Paarden: (0561) 688 555

Respiratie (luchtwegen en ademhaling)

Aandoeningen luchtwegen en ademhaling sportpaarden

Bovenste luchtwegaandoeningen (keelproblemen) zijn vaak een oorzaak van verminderd prestatievermogen. Door middel van endoscopisch onderzoek kunnen we afwijkingen in de keel in beeld brengen en u informeren of dit operatief te verhelpen is. Denk hierbij aan cornage, verplaatsing van het zacht gehemelte, entrapment van het strotteklepje etc.

Lagere luchtwegaandoeningen oftewel longaandoeningen kunnen onderverdeeld worden in infecties (m.n. bij jongere dieren) en allergische aandoeningen. Een volledig en gedegen onderzoek bestaat dan ook uit endoscopisch onderzoek van de lagere luchtwegen en microscopisch onderzoek van longspoelselvocht (bronchio-alveolaire lavage vloeistof).

Dynamische Respiratoire Scopie (DRS): een kijkje in de keel tijdens arbeid

Verschillende aandoeningen van de keel en het strottenhoofd van het paard hebben een dynamisch karakter en moeten dus eigenlijk onderzocht terwijl het paard aan het werk is. Tot voor kort was dit alleen mogelijk op een lopende band (treadmill). DRS maakt het mogelijk endoscopisch onderzoek van de keel te doen terwijl het paard gewoon aan het werk is onder natuurlijke omstandigheden.

Sinds de introductie van de eerste DRS in Nederland bij Dierenkliniek Wolvega zijn inmiddels een hele reeks Warmbloed en Draver paarden onderzocht. Mede dankzij de DRS kon bij de meeste paarden een duidelijke diagnose als bijvoorbeeld cornage, verplaatsing van het zacht gehemelte, collaps van de keel e.a. gesteld worden. Ook de zekerheid dat de keel en het strottenhoofd normaal functioneren kan van belang zijn in het opwerken van een paard met verminderd prestatievermogen!

De DRS geeft antwoorden waar tot voor kort alleen vraagtekens bleven staan. Echter dankzij deze nieuwe techniek worden de bakens verzet. We stellen weer nieuwe vragen om steeds verder te komen in het onderzoek naar prestatievermogen van het paard. Zo wijst de DRS ons naar onderzoek over het effect van asthma en bronchitis op het functioneren van de keel of andersom het effect van keelproblemen op longbloeden etc.

Een ding is inmiddels wel duidelijk: de DRS is een nieuwe techniek waar we niet meer om heen kunnen en die we (standaard) moeten inlijven in het onderzoek van paarden die verminderd presteren of die bijgeluid maken in het werk.

Sommige paarden maken een bijgeluid tijdens arbeid. Maar welke bijgeluiden hebben een negatief effect op de (sport)prestatie van je paard en welke niet? Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk de bovenste luchtwegen te bekijken tijdens de arbeid van het paard!