Paarden: (0561) 688 555

Serie Rug & Hals 2 Zalandra

Paard met nageeflijkheidsklachten en teugelkreupelheid
Case Serie Rug & Hals 2

Zalandra: Paard met nageeflijkheidsklachten en teugelkreupelheid

Zalandra is een 12 jarige KWPN dressuur merrie die M2 geklasseerd is. Het probleem van Zalandra was dat ze teugelkreupel leek te worden op de rechtervolte en moeilijk nageeflijk was. Het gekke was echter, dat ze nooit kreupel was met longeren. Daarnaast ging ze veel met het hoofd schudden zodra de amazone rechter stelling vroeg.

Linksom ging in de regel beduidend minder moeizaam. De eigenaresse van Zalandra had al vanalles uit de kast gehaald om het probleem te achterhalen: het gebit was door een gecertificeerde paardentandarts nagekeken en het zadel door een gerenommeerde zadelmaker nagekeken. Toen de amazone op een gegeven moment door de instructrice kreupel de les uit werd gestuurd was de maat vol, en bood ze Zalandra bij de rug -en halsspecialist van Dierenkliniek Wolvega aan voor nader onderzoek van deze kwaal.

Wat belangrijk is bij het onderzoeken van deze klacht en iedere andere verdenking van rug -en halsproblemen, is het uitsluiten van een oorzaak in het been. Sommige kreupelheden kunnen zich namelijk soms pas uiten onder het zadel. Mede het gewicht van de ruiter en het beperken van pijnontlastende houdingen kunnen hieraan ten grondslag liggen.

Om beenproblemen uit te sluiten kijken we kritisch op de harde en zachte volte naar eventuele subtiele kreupelheidsverschijnselen, doen we buigproeven om subklinische pijnlijkheden te achterhalen, of kunnen we het been zelfs onder het zadel uitverdoven.

In het geval van Zalandra viel op dat ze 100% rad was en geen enkele kik gaf op buigproeven.

Op het moment dat ze gereden werd op de rechter volte viel inderdaad op dat ze moeilijk nageeflijk was en zelfs teugelkreupel ging lopen. Tijdens het klinisch onderzoek vond onze dierenarts dat de halsbeweeglijkheid naar rechts enorm beperkt was, terwijl deze naar links aanzienlijk beter was.
Op basis van het klinisch onderzoek en de klacht werd besloten de volledige wervelkolom middels röntgen en echografie in beeld te brengen.

De röntgenfoto’s toonden geen enkele afwijking. Omdat de halsbeweeglijkheid naar rechts zo enorm beperkt was, zijn de gewrichten van de hals met behulp van echografie onderzocht. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat bepaalde problemen niet goed zichtbaar zijn op röntgenfoto’s. De echografie geeft ons  dan weer aanvullende informatie over afwijkingen die de röntgen ons niet kan vertellen.

In het geval van Zalandra viel op dat er een gewrichtsontsteking zat in het rechtergewricht tussen de 5e en 6e alsook tussen de 6e en 7e halswervel. Dit wordt ook wel synovitis van de halsfacetgewrichten genoemd.

Afbeelding 1: De lage hals van het paard met de facetgewrichten.

Afbeelding 1: De lage hals van het paard met de facetgewrichten.

De facetgewrichten zijn belangrijke gewrichten die beweging van de halswervels ten opzichte van elkaar mogelijk maken. Er bevindt zich tussen iedere halswervel een linker -en een rechter facetgewricht (zie afbeelding 1). Op het moment dat er een gewrichtsontsteking aanwezig is, dan kan dit leiden tot verminderde beweeglijkheid (stijfheid) en pijnklachten (headshaking, staken)

Vergevorderde slijtage aan deze gewrichten is beter bekend als halsarthrose. Deze afwijking is op röntgenfoto’s al vrij goed te herkennen.

Het is echter ook mogelijk om een gewrichtsontsteking te hebben in deze gewrichten zonder dat dit al heeft geleid tot halsarthrose. Het spreekt voor zich dat deze situatie zich veruit beter laat behandelen dan vergevorderde gevallen van halsarthrose. Op de onderstaande afbeeldingen zijn de echobeelden van Zalandra te zien.

Afbeelding 2: Normaal echobeeld facetgewricht hals. Rechts staat de uitleg schematisch beschreven.

Afbeelding 2: Normaal echobeeld facetgewricht hals. Rechts staat de uitleg schematisch beschreven.

 

Afbeelding 3: Het afwijkende echobeeld van Zalandra. In dit gewricht is de gewrichtsholte erg troebel/wit. Dit komt o.a. door sterke verdikking van de synoviaalmembraan van het gewricht.

Afbeelding 3: Het afwijkende echobeeld van Zalandra. In dit gewricht is de gewrichtsholte erg troebel/wit. Dit komt o.a. door sterke verdikking van de synoviaalmembraan van het gewricht. Ook is het gewrichtskapsel sterk verdikt.

Zalandra is behandeld door deze gewrichten onder echobegeleiding te injecteren met speciale ontstekingsremmende medicatie. Vervolgens is ze behandeld met dry needling en chiropractie door onze sportfysiotherapeut Marleen Noordhof.

Bij de controle was Zalandra onder het zadel weer volledig nageeflijk en was de rechter stelling geen probleem meer. Ze neigde nog wel licht teugelkreupel te worden, ondanks dat ook dit wel verbeterd was. Om dit laatste probleem nader te onderzoeken ging onze sportfysiotherapeut Marleen kritisch kijken naar de training van Zalandra onder het zadel. Door het geven van een aantal rijtechnische tips kon het probleem volledig verholpen worden. Op dit moment wordt Zalandra weer volop gebruikt en geeft de amazone ons aan dat de klachten niet meer terug zijn gekomen.

Deze casuïstiek toont hoe een paard vanuit een halsprobleem een rijtechnisch probleem ontwikkelde, met zelfs teugelkreupelheid en head shaking tot gevolg. Na het oplossen van het medische probleem ben je er soms nog niet helemaal. In dit geval was het ook nodig om de amazone verder op weg te helpen met specifieke instructies en oefeningen.

Bepaalde hals -en rugproblemen worden beinvloedt door de driehoek:

1) Medische afwijking (ernst en uitgebreidheid)
2) Ruiter (ervaring, trainingsmethode, combinatie met paard)
3) Karakter van het paard (pijntolerantie, temperament)

De combinatie van deze factoren bepalen mede in welke mate de klacht beinvloedt kan worden. Daarom is de samenwerking van een veterinair rugspecialist met onze sportfysiotherapeut essentieel om paarden met hals en rugproblemen terug in de sport te krijgen.

Neem vrijblijvend contact op

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.