Paarden: (0561) 688 555

 

Op 14 augustus is de landenwedstrijd reining gehouden, als eerste onderdeel van het FEI Europese kampioenschap in Aken. Voor Nederland wisten Anky van Grunsven (Erp), Olivier van den Berg (Boekel), Jurgen Pouls (Grathem) en Rieky Young (Vorstenbosch) een unieke bronzen medaille te winnen. De allereerste teammedaille voor Oranje op een EK-reining voor senioren. Ook kwalificeerden Van den Berg, Pouls en Young zich voor de individuele finale op zondag.

Olivier van den Berg (Boekel) met Footworks x Factory en Jurgen Pouls (Grathem) met Hollywood Gunman kregen in de teamcompetitie beide een mooi score van 215. “Ik was erg tevreden over mijn proef,” reageert Van den Berg. “Ik heb enorm veel vertrouwen in mijn merrie, ze heeft me echt nog nooit laten zitten. Het is misschien niet het allerbeste paard, maar wel het paard met het grootste hart. Vandaag heb ik niet teveel risico genomen, het teamresultaat was het belangrijkste nu. Ik hoop dat we zondag nog wat extra kunnen geven in de finale.” Ook Jurgen Pouls was content met zijn optreden. “Het was balen dat ik een halve penalty kreeg op mijn spin, maar we hebben nog wat over voor zondag!” Als laatste starter voelde Rieky Young (Vorstenbosch) wel extra druk. “Ik wist dat een bronzen medaille haalbaar was en dat was alles wat ik wilde. Ik wilde het echt voor het team goed doen. Dit is helemaal super.”

“Het team was vandaag erg goed, maar heeft de afgelopen tijd ook echt hard gewerkt,” vult bondscoach Dave Young aan. “Ik kan niet anders dan trots zijn.”

Anky van Grunsven kwam na de Wereldruiterspelen in Kentucky voor de tweede keer aan start op een internationaal reiningkampioenschap. “Bondscoach Dave Young vroeg of ik het team aan wilde vullen. Eerlijk gezegd heb ik daar wel even over getwijfeld. Ik weet dat mijn niveau eigenlijk niet hoog genoeg is, maar heb het echt gedaan voor het Nederlandse team en de reiningsport. Het is een hobby voor mij en ik geniet er ontzettend van om hier in Aken te rijden,“ vertelt Anky van Grunsven, die zich met 207 punten kwalificeerde voor de consolation ronde op zaterdagavond. “Het had op dit moment niet veel beter gekund! Natuurlijk konden er dingen wel beter, maar ik had wel een heel goed gevoel.” Hoort Anky zaterdag bij de beste vijf, dan plaatst ze zich alsnog voor de finale op zondag.

Uitslagen landenwedstrijd reining:

   1) Italië – 658.00
   2) Duitsland – 656.00
   3) Nederland – 637.00
 • Anky van Grunsven met Whizashiningwalla BB – 207
 • Rieky Young met Brady Chex – 214
 • Olivier van den Berg met Footworks X Factor – 215
 • Jurgen Pouls met Hollywood Gunman – 215

Historisch overzicht EK reining voor senioren (2001 – 2013) op KNHS

Bron artikel: KNHS – EK Aken: Allereerste Teambrons voor Nederlands Reiners

Bron foto: Ankly.com